Proud to be Senior

Hypoheekrente nog lager

februari 25th, 2016

De rente die hypotheeknemers aan hun klanten vragen is bij sommige aanbieders onder de grens van 2 procent gedoken.

De hypotheekrente is nu lager dan ooit, sommige geldverstrekkers hebben de rente voor een tienjaar vaste periode al onder de 2 procent laten zakken. In 2009 was die tienjaarsrente nog meer dan 5 procent. De laagste rente geldt voor hypotheekgevers met een Nationale Hypotheek Garantie. Een en ander blijkt uit cijfers van de Hypotheekshop.
De lage rente is het gevolg van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente in de eurozone al een tijdlang zeer laag houdt en die bovendien geld in de markt pompt door een groot opkoopprogramma van obligaties. De meeste marktverkenners gaan er bovendien vanuit dat de ECB de rente in Europa binnenkort verder naar omlaag schroeft. Daarnaast neemt de concurrentie op de hypotheekmarkt de laatste tijd weer toe.
Hypotheekbezitters met een hogere rente dan momenteel mogelijk is, kunnen hun geldverstrekker vragen wat de kosten zijn van het verlagen van hun rente. De geldverstrekker mag daarvoor een boeterente in rekening brengen die afhankelijk is van het verschuil tussen de oude en de nieuwe rente en de nog resterende looptijd van de rentevasteperiode. Door uit te rekenen hoe de (netto) lagere rente zich verhoudt tot de (netto) boeterente is te bepalen hoe gunstig of ongunstig oversluiten van de rentevasteperiode voor u is.

Nico van Scheijndel

25 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.