Proud to be Senior

De coalitiepartijen en D66 willen met een wetsvoorstel het huwelijksrecht aanpassen, vooral de Christelijke partijen zijn tegen.

Nu nog is gemeenschap van goederen de standaard bij een huwelijk of registratie. Wil je het anders, dan moet je naar de notaris om huwelijksvoorwaarden te laten vastleggen. Dat moet volgens de coalitiepartijen en D66 anders. Met een wetsvoorstel streven ze naar een beperkte gemeenschap van goederen. Dat wat de echtelieden voor het huwelijk hebben opgebouwd en dat wat ze tijdens het huwelijk aan schenkingen en erfenissen ontvangen blijft privébezit, de rest valt in de gemeenschap. Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen, dan moet je dat bij de notaris laten vastleggen.
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel willen de verandering graag omdat er nu bij echtscheiding vaak problemen zijn bij de verdeling van het bezit. Het gaat volgens VVD-Kamerlid Van Oosten om het principe: “Wat je voor het huwelijk hebt gespaard, daar heb je zelf voor gewerkt. Dat is ook van jezelf. En dus zou het ook aan jezelf moeten zijn of je vindt dat het door het huwelijk ook aan je partner toekomt.”
Het CDA en de kleine Christelijke partijen zijn tegen het wetsvoorstel. Ze vinden dat te gemakkelijk voorbij wordt gegaan aan het verbond dat het huwelijk is. Bovendien zien zij juist meer problemen bij het verdelen van de boedel bij echtscheiding.
Het wetsvoorstel heeft in de Tweede Kamer een ruime meerderheid, maar in de Eerste Kamer niet. De SP ziet voor-en nadelen in het plan, de uitkomst van het wetsvoorstel is dus nog onzeker.

Nico van Scheijndel

18 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.