Proud to be Senior

De stichting Hypotheekclaim stelt dat veel bezitters van oude aflossingsvrije hypotheken een fiscaal onvoordelig advies hebben gekregen en nu veel hogere maandlasten hebben.

Hypotheekadviseurs hebben mensen die hun oude aflossingsvrije hypotheek wilden oversluiten om in aanmerking te komen voor een lagere rente onjuist of onvolledig geadviseerd. De stichting Hypotheekclaim wil proberen de schade te verhalen. Het gaat om mensen die de oude aflossingsvrije hypotheek op advies hebben omgezet in een annuïteiten hypotheek. Door die handeling missen ze fiscaal voordeel en hebben door de verplichte aflossing hoge maandlasten. Dat kan volgens de stichting op termijn gaan om vele duizenden euro’s.
Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, heeft de stichting inderdaad een punt. ,,Mensen die hun aflossingsvrije hypotheek oversluiten gaan meer betalen. Bij aflossingsvrije hypotheken geniet je het hoogste fiscale voordeel. Niet voor niets heeft de overheid dit afgeschaft.” Aflossen van de hypotheek kan ook door zelf te sparen of te beleggen.
Hebt u de aflossingsvrije hypotheek overgesloten naar een annuïteitenhypotheek en wilt u weten of dat voor u nadelig is? Vergelijk dan uw huidige maandlasten met de oude maandlasten. Door de lagere rente kan het goed zijn dat u er netto niet echt op achteruit bent gegaan.
Een voorbeeld: Stel dat u een huis hebt van € 200.000, het Eigen woning forfait voor de inkomstenbelasting is dan € 1500. Had u op de woning een aflossingsvrijehypotheek van € 100.000 tegen 4,5 procent rente, dan was u netto jaarlast ongeveer: € 3800 als u 24,1 procent inkomstenbelasting betaalt. Is de hypotheek overgesloten naar een annuïteitenhypotheek tegen 2,8 procent rente, dan bent u inclusief aflossingen min of meer hetzelfde maandbedrag kwijt en lost u geleidelijk uw hypotheek af.
De experts van Hypotheekclaim willen proberen de fiscale schade te verhalen bij de hypotheekadviseurs.

Nico van Scheijndel

2 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.