Proud to be Senior

DigiD wordt Idensys

februari 16th, 2016

Gisteren is een proef gestart met een mogelijke opvolger van de DigiD. Het nieuw digitale identiteitssysteem moet veiliger zijn dan het huidige.

Het gaat nog jaren duren voor we er allemaal een hebben, maar gisteren is de proef gestart met de opvolger van de DigiD, de Idensys. Het nieuwe systeem moet veiliger zijn dan de huidige DigiD en niet alleen te gebruiken voor diensten van de overheid, maar ook voor commerciƫle bedrijven.
De personen die meedoen aan de proef krijgen een speciale kaartlezer waarmee ze de chip in hun rijbewijs of identiteitskaart kunnen uitlezen. Vervolgens krijgen ze toegang tot dezelfde diensten als met de DigiD. Met de Idensys kunnen ze dan vervolgens online toeslagen aanvragen, een parkeervergunning of het belastingformulier invullen. De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vergelijkt het nieuwe systeem met hoe we via Ideal op het internet onze aankopen betalen.
De reden voor de toekomstige invoering van een nieuw systeem is dat het veiligheidsniveau omhoog moet. De DigiD heeft een gemiddeld veiligheidsniveau en dat moet beter, omdat steeds meer digitaal gebeurt; goede beveiliging is cruciaal.
Wanneer iedereen de Idensys kan gaan gebruiken is onduidelijk. De proef met overheidsdiensten startte gisteren, toegang tot commerciƫle partijen volgt later. Medio 2016 rapporteert de organisatie die de proef begeleidt de eerste resultaten aan het kabinet. Mocht de proef slagen, dan moeten vervolgens alle identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen van een chip worden voorzien die bruikbaar is voor de kaartlezer. Volledige invoering laat dus nog even op zich wachten.

Nico van Scheijndel

16 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.