Proud to be Senior

De pensioenen gaan omlaag

februari 15th, 2016

De actuele dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland is nu zo laag dat het vrijwel onvermijdelijk is dat de pensioenen  de komende tien jaar gekort zullen gaan worden.

 

RTL-Z heeft berekend dat de actuele dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen nu zo laag is, dat korten op de pensioenen onvermijdelijk is geworden. De actuele dekkingsgraad zakte de afgelopen week voor de grote pensioenfondsen onder de 90 procent. De pensioenfondsen verloren dit jaar al 9 tot 10 procent van hun dekkingsgraad.

Door de lage dekkingsraad zakken de pensioenfondsen onder het niveau waarbij korten op de pensioen onvermijdelijk wordt. Zo gaat het ABP korten als de dekkingsgraad onder de 90 procent ligt. Volgens RTL-Z is de actuele dekkingsgraad van het ABP nu 87 procent. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn is de actuele dekkingsgraad nu 86 procenten bij metaalfonds PME 88 procent. Ook zij zijn in de gevarenzone, net als volgens  RTL-Z alle andere pensioenfondsen.

Moeten de pensioenfondsen korten, dan mogen ze dat uitsmeren over de komende tien jaar. Zakt de dekkingsgraad onder de kritische grens, dan moeten de pensioenen met 3 procent worden verlaagd volgens RTL-Z, dat betekent dat er ieder jaar 0,3 procent op de pensioenen wordt gekort.

Grote boosdoener bij de pensioenfondsen is de rekenrente die nu nog maar 1,35 procent bedraagt, een jaar geleden nog 1,75 procent en dat was toen al historisch laag. Een andere reden waardoor de dekkingsgraad daalde is de onrust op de aandelenmarkten met de koersdaling als gevolg.

 

Bron: RTL-Z

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.