Proud to be Senior

Niet drinken tijdens de vasten

januari 20th, 2016

Ouderenorganisatie Unie KBO roept 55-plussers op om tijdens de vastenperiode 40 dagen niet te drinken. Ze vraagt daarmee aandacht voor het groeiende alcoholprobleem onder ouderen.

 

Door tijdens de vasten niet te drinken (behalve op zondag) moet het alcoholbewustzijn toenemen. Dat is belangrijk volgens de Unie KBO omdat het aantal probleemdrinkers onder 55-plussers toeneemt. En meer toeneemt dan op grond van de vergrijzing verwacht mag worden, het alcoholgebruik is in de afgelopen jaren vervijfvoudigd.

De Unie KBO schat het aantal probleemdrinkers onder 55-plussers op 150.000. Door een poosje niet te drinken neemt niet alleen het bewustzijn over het drankgebruik toe. Veertig dagen zonder alcohol bespaart je geld, herstelt de lever, doet de bloeddruk dalen. Mensen vallen bovendien drie tot vijf kilo af en de cholesterolwaarde vaart er wel bij.

Volgens de directeur van de Unie KBO Manon Vanderkaa zijn de huidige ouderen opgegroeid in een maatschappij waarin het gebruik van alcohol volledig is geaccepteerd. “Zij drinken bij meer gelegenheden en vaker door de week. Voor veel gepensioneerden is het eeuwige weekend aangebroken. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de veranderingen van het ouder worden: ze missen het contact met collega’s, een zinvolle bezigheid en lichamelijke kracht.”

Stoppen met drinken moet beginnen op Aswoensdag, 10 februari en eindigt op zondag 27 maart. Alleen op zondag mag er gedronken worden, net zoals er tijdens de vastenmaand op zondag niet gevast wordt.

Nico van Scheijndel

20 januari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.