Proud to be Senior

Zet een helm op, op een e-bike

november 6th, 2015

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie pleit voor een helmplicht voor de gebruikers van een elektrische fiets. Met de helm is veel schedelletsel te voorkomen.

 

Nederland is een van de weinige landen waar een helm op de fiets niet verplicht is. Eerdere campagnes om fietsers vrijwillig een helm te laten dragen hebben niet hele veel succes geboekt. Volgens Inger Schipper is beginnen met een helmplicht voor elektrische fietsen een goed begin. Schipper is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en hoogleraar traumachirurgie in Leiden. “Een helmplicht bij e-bikers zou goed zijn, want het kan veel schedelletsel voorkomen.”

Schipper heeft voor die uitspraak goede argumenten. Uit onderzoek van het UMCG (Groningen) blijkt dat van de slachtoffers van e-bikeongelukken 20 procent op de intensieve care wordt opgenomen, bij gewone fietsongelukken is dat 6 procent. De NVT heeft zelf een verkennend onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat driekwart van de gewonden bij ongelukken 55-plus is en van deze 55-plussers loopt meer dan de helft hersenletsel op.

“Mensen die niet meer op eigen kracht een eind kunnen fietsen, zijn met de elektrische fiets in staat toch een tochtje te maken. Ze hebben meer snelheid dan op een gewone fiets, terwijl ze langzamer reageren dan mensen die jonger zijn. Ze onderschatten hun vaart en kunnen niet tijdig ingrijpen”, verklaart Schipper.

Momenteel is een op de vijf fietsen die wordt verkocht een e-bike.

Bron: ANP

Nico van Scheijndel

6 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.