Proud to be Senior

Het CBR wijst na de verplichte rijbewijskeuring vanaf de 75ste verjaardag blijkt slechts een klein gedeelte af. Dit percentage blijkt al jaren stabiel.

 

Van de honderdduizend aanvragen voor een rijbewijsverlenging door 75-plussers wordt slechte een klein percentage door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afgewezen. Ruim 37 procent van de aanvragen wordt direct goedgekeurd en verlengd door het CBR het rijbewijs met vijf jaar. Bij 56 procent van de aanvragen verwijst het CBR naar een specialist. Het CBR geeft daarna vervolgens een rijbewijsverlenging onder voorwaarden of met een beperkte duur af. De beperking kan het dragen van bril zijn, training bij het kijkgedrag of het rijden in een aangepaste auto zijn, bijvoorbeeld een automaat. Uiteindelijk keurt het CBR slechts 2,4 procent van de aanvragen af. een percentage dat al jaren stabiel is.

Sinds januari 2014 is de verplichte rijbewijskeuring verlengd van 70 jaar naar 75 jaar. De ouderenbonden hadden liever gezien dat de rijbewijskeuring op basis van medische aandoening zou plaats vinden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde echter op basis van eigen onderzoek dat het aannemelijk is dat de keuring de verkeersveiligheid bevordert, waarmee de leeftijdsgrens gehandhaafd bleef.

De oudste bezitter van een rijbewijs is volgens het CBR een 103-jarige inwoner van Steenbergen in Brabant.

Nico van Scheijndel

2 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.