Proud to be Senior

Meer vrijheid met de lijfrente

november 25th, 2015

De bezitter van een expirerende lijfrente krijgt met een nieuwe wet meer vrijheid om zijn pensioen te kiezen.

 

Met een wetsvoorstel dat staatssecretaris Klijnsma gisteren aan de Tweede Kamer heeft aangeboden, krijgen bezitters van een premie- of kapitaalovereenkomst meer vrijheid als ze die moeten omzetten in een uitkerend pensioen. Nu is er al de zogenaamde pensioenknip waarmee bezitters van een expirerende lijfrente kunnen kiezen voor een uitkering nu en de rest over twee jaar. Daarmee voorkomen ze dat hun pensioen door de erg lage rente veel minder waard is dan verwacht.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft nu de pensioenknip verder vormgegeven. De periode van twee jaar waarin het eerste deel wordt omgezet in een uitkerend pensioen blijft. Na die twee jaar mag de bezitter gaan shoppen naar de beste uitkering en zit niet meer vast aan de bank of verzekeraar van de eerste tranche.

Bovendien krijgt de bezitter van de premie- of kapitaalovereenkomst de keuze of en wanneer hij de opgebouwde som wil in zetten voor zijn pensioen. De bezitter krijgt zo de keuze om zijn eigen pensioendatum te kiezen. Hij mag zelfs het gehele kapitaal in een keer opnemen. Tot die tijd blijft de financiële instelling beleggen met het nog niet uitgekeerde, opgebouwd kapitaal.

Klijnsma wil vooral dat mensen zelf kunnen kiezen. aandachtspunt daarbij is dat voorkomen wordt dat er ongewenste beleggingsrisico’s worden genomen, die de pensioenvoorziening in gevaar kunnen brengen. Om dat te voorkomen, heeft Klijnsma een aantal eisen in de wet vastgelegd.

Nico van Scheijndel

Bron: anbo

 

25 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.