Proud to be Senior

Het Belastingplan 2016 is gisterenmiddag in de Tweede Kamer goed gekeurd, maar kan alsnog sneuvelen in de Eerste Kamer met als gevolg verlies van koopkracht voor ouderen en 4 miljoen foutieve voorlopige aanslagen.

 

Gisteren stemde de coalitiepartijen én het CDA voor het Belastingplan 2016. In die samenstelling komt het kabinet in de Eerste Kamer nog vijf zetels tekort om het daar ook aangenomen te krijgen. Na 40 uur onderhandelen is het de staatssecretaris niet gelukt om zich van een meerderheid voor het plan in de Eerste Kamer te verzekeren. De wensen van de verschillende oppositiepartijen liepen teveel uiteen. De drie christelijke partijen vinden dat alleenverdieners er relatief ongunstig vanaf komen. CDA en 50Plus willen meer geld voor gepensioneerden. De SP wil verdere inkomensverdeling en voor D66 en GroenLinks zouden de fiscale maatregelen veel milieuvriendelijker moeten zijn.

Lukt het de staatssecretaris niet om in de Eerste Kamer de handen op elkaar te krijgen voor zijn Belastingplan, dan heeft dat gevolgen voor de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden. In het huidige plan gaan AOW-gerechtigden er niet op achteruit of maximaal 1,4 procent op vooruit (de alleenstaande AOW’er zonder aanvullend pensioen). Wordt het belastingplan 2016 door Eerste Kamer in de derde week van december niet aangenomen, dan gaan vrijwel alle AOW’ers er op achteruit. Alleen het AOW-paar met beide alleen AOW gaan er dan 0,3 procent op vooruit.

Een andere complicatie van het niet doorgaan van het Belastingplan, is dat de Belastingdienst de maatregelen al wel verwerkt heeft in de 4 miljoen voorlopige aanslagen, die ze de komende dagen gaat versturen. Velen ontvangen daardoor teveel geld dat ze later weer terug moeten betalen aan de Belastingdienst.

Nico van Scheijndel

Bron: NRC

 

19 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.