Proud to be Senior

Met het project Thuishuis wint Stichting Thuis in Welzijn de Nationale Eenzaamheidsprijs 2015. Met een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met weinig geld voorkomen ze eenzaamheid.

 

Uit onderzoek naar het maatschappelijk rendement van het Thuishuisproject blijkt, dat mensen samen laten wonen een eenvoudige en doeltreffende manier is om eenzaamheid te bestrijden. Dat vindt ook het comité die de Nationale Eenzaamheidsprijs 2015 uit mocht delen, waardoor het Thuishuisproject dit jaar won. De Nationale Eenzaamheidsprijs stond dit jaar in het teken van woning en woonomgeving.

De winnaar dit jaar, Het Thuishuis is een soort studentenhuis voor 5 tot 7 alleenstaande ouderen die weinig geld te besteden hebben. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement met woon-, slaap- en badkamer. Ze delen de keuken, woonkamer, tuin/terras, wasmachine/droger en een logeerkamer en betalen maandelijks hun huur. De opzet van het Thuishuis is, dat je elkaar makkelijk tegen het lijf loopt, maar je ook terug kunt trekken.

Daarnaast is er het Thuisbezoek, waar alleenstaande ouderen worden opgespoord in wijk en buurt om hen over de drempel te trekken om weer mee te doen met activiteiten in de buurt. Beide projecten worden ondersteund door vrijwilligers.

Volgens bewoonster Janny hoef je elkaar niet continu te zien of te spreken, maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen, je hoort stemmen, af en toe. Dat is voor haar feitelijk voldoende om zich nooit meer eenzaam te voelen.

Nico van Scheijndel

13 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.