Proud to be Senior

Ouderen wonen onveilig

oktober 15th, 2015

Naar aanleiding van een grote brand in Nijmegen trekt het Instituut  Fysieke  veiligheid de conclusie dat veel zelfstandig wonende ouderen niet veilig wonen.

 

Bij een grote brand in Nijmegen verloren vier ouderen die niet op tijd weg konden komen het leven en vielen tientallen gewonden. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) trekt na onderzoek naar de brand de conclusie, dat bouwbesluiten en regelgeving moeten worden aangepast nu steeds meer ouderen steeds langer thuis wonen.

Nu gaat het Bouwbesluit er van uit dat iemand nog 30 meter door rook moet kunnen lopen, dat blijkt voor veel ouderen te ver. Tijdens de brand in wooncentrum De Notenhout moest de brandweer alle 94 bewoners helpen naar buiten te komen. Bij slechts een van de 71 appartementen was er een brandmelder, op de galerijen ontbraken ze in het geheel. De vluchttrappen waren steil, smal en ongeschikt voor minder valide bewoners.

Volgens René Hagen van het IFV zijn seniorencomplexen, waarin ouderen lang zelfstandig blijven wonen een woonvorm die de hulpverlening nog niet kent. Als er niet meer voorwaarden worden gesteld, verwachten we dat het aantal brandslachtoffers onder ouderen met 33 procent gaat stijgen, aldus Hagen.

Nico van scheijndel

15 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.