Proud to be Senior

Meer slachtoffers door brand

oktober 1st, 2015

De brandwondencentra in Nederland melden een toename van het aantal ouderen met derdegraads verbrandingen. De verwachting is dat het aantal nog oploopt.

 

De drie brandwondencentra in Nederland zagen de afgelopen jaren het aantal 70- en 80-plussers met ernstige brandwonden flink toenemen. Het brandwondencentrum in Groningen zag het aantal ouderen waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand in acht jaar tijd met 50 procent toenemen. Ook de twee andere centra in Rotterdam en Beverwijk zien steeds meer ouderen met ernstige brandwonden.

Directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. “Vooral als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid worden ouderen, waaronder ook mensen met lichte dementie, gedwongen om langer zelfstandig thuis te wonen met alle desastreuze gevolgen van dien.” Boosdoeners bij het brandwondenleed zijn het koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen.

Niet alleen de brandwondencentra trekken aan de bel. Ook het Instituut Fysieke Veiligheid en het de Brandwonden Stichting waarschuwden gisteren voor meer ouderen die de dood vinden door brand. Nu zijn dat er volgens beide instituten nog 14 per jaar, maar dat aantal loopt volgens hen op naar 25 in 2030. De reden van het grotere aantal doden is, dat meer ouderen langer thuis blijven wonen en ouderen minder snel kunnen vluchten.

Nico van Scheijndel

1 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.