Proud to be Senior

In 2014 vaker euthanasie

oktober 8th, 2015

In 2014 is er vaker dan het jaar ervoor euthanasie toegepast. Euthanasie bij kanker kwam het vaakst voor, euthanasie bij psychisch lijden of dementie nam juist af.

 

In 2014 kwamen in Nederland 5306 mensen om het leven door euthanasie of hulp bij zelfdoding; dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. In 5033 gevallen was er sprake van euthanasie, in 242 gevallen hulp bij zelfdoding en in 31 gevallen een combinatie van beide. De cijfers zijn afkomstig van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE).

In de meeste gevallen was kanker de oorzaak van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden (3888 personen), gevolgd door hart- en vaataandoeningen en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Het aantal mensen met psychisch lijden die met behulp van euthanasie konden sterven, nam in 2014 iets af ten opzichte van het jaar ervoor: 41 tegen 42. In 2012 waren het nog maar 12 personen. Bij 81 gevallen van euthanasie ging het in 2014 om mensen die zich (meestal) in het beginstadium van dementie bevonden, in 2013 waren dat er nog 97.

Bij vier meldingen vond het RTE dat er door de arts die de euthanasie toepaste niet voldoende zorgvuldig was gehandeld. Een verzoek tot euthanasie mag pas worden ingewilligd als de arts ervan overtuigd is dat het verzoek van de patiƫnt vrijwillig en weloverwogen is en dat hij of zij uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. De euthanasie wordt meestal door de huisarts uitgevoerd.

Nico van Scheijndel

8 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.