Proud to be Senior

Het eigen risico weerhoudt maar een heel kleine groep om naar de huisarts te gaan. Wel worden medicijnen niet opgehaald of specialist niet bezocht.

 

Afgelopen september maakte zorgverzekeraar VGZ bekend dat een flinke groep mensen (een op de vijf) zorg uitstelt, omdat ze de financiële gevolgen niet konden dragen. Vervolgens heeft minister Schippers van Volksgezondheid onderzoek laten doen naar of het bezoek aan de huisarts wordt vermeden vanwege het eigen risico. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 3 procent wel eens niet naar de huisarts is geweest om financiële redenen. Op zich is dat jammer, want het bezoek aan de huisarts heeft geen gevolgen voor het eigen risico. Verwijst de huisarts door naar een specialist of schrijft hij medicijnen voor, dan heeft dat wel gevolgen voor het eigen risico.  De groep die na het bezoek aan de huisarts zorg mijdt is een stuk groter. Het aantal mensen dat ondanks de verwijzing geen bezoek aan de specialist bracht steeg van 20 procent in 2008 naar 27 procent in 2013. Het aantal mensen dat de voorgeschreven medicijnen niet ophaalde daalde echter van 34 procent in 2008 naar 29 procent in 2014.

Het eigen risico steeg van € 155 in 2009 naar € 375 in 2015 en is volgend jaar € 385. Ondanks het feit dat slechts 3 procent van de patiënten de huisarts mijdt, wil de minister dit najaar nog maatregelen nemen. Ze wil onder andere meer voorlichting geven over welke posten wel en niet gevolg hebben voor het eigen risico en patiënten wijzen op de mogelijkheid van het gespreid betalen van het eigen risico bij de verzekeraar.

Nico van Scheijndel

30 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.