Proud to be Senior

Ten opzichte van 2013 is het aantal ziekenhuizen dat het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis krijgt gestegen. Dat is nodig om te zorgen, dat ouderen het ziekenhuis niet zieker verlaten dan ze er in gekomen zijn.

 

In 2015 kenden de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG aan 55 van de 120 ziekenhuizen het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis toe. Dat is meer dan in 2013 toen 47 ziekenhuizen het keurmerk kregen. En dat is best bijzonder want de keuring is strenger geworden. Er werd door onderzoeksbureau MediQuest getoetst op 15 kwaliteitsaspecten. Zwaar woog bij de keuring in 2015 de continuïteit van zorg. Het ziekenhuis moet, om in aanmerking te kunnen komen voor het keurmerk, zorgen dat de zorg van de ouderen niet ophoudt bij het ontslag uit het ziekenhuis, maar de zorg moet ook na ontslag gegarandeerd zijn. Zo moeten er afspraken komen met huisartsen die binnen twee dagen na ontslag een huisbezoek moeten brengen om te controleren of de zorg goed verloopt.

Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is een initiatief van de ouderenorganisaties, omdat uit onderzoek bleek dat gemiddeld de helft van de opgenomen ouderen er als gevolg van die opname achteruit gaat. Ouderen lopen een hoger risico op complicaties zoals vallen, acute verwardheid, ondervoeding en medicatiefouten. Het keurmerk moet ziekenhuizen alerter maken op dit hogere risico.

Unie KBO directeur Manon Vanderkaa: “Met het keurmerk willen wij ziekenhuizen prikkelen om extra maatregelen te treffen, die er voor kunnen zorgen dat ook ouderen profijt hebben van een ziekenhuisopname. Ouderen vormen nu al de grootste groep patiënten, zeker 60% en dit percentage zal alleen maar toenemen de komende jaren”.

Nico van Scheijndel

8 september 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.