Proud to be Senior

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het aantal 75-plussers, dat bij de eerste hulp terecht komt stijgt. Bijna een op de vijf posten spreekt van een sterke stijging.

 

Twee derde van de posten Spoed Eisende Hulp (SEH) ziet een stijging van het aantal 75-plussers die hulp nodig hebben, een op de vijf posten ziet zelfs een sterke stijging. De stijging is zowel in de stedelijke omgeving te zien als daar buiten. In Amsterdam steeg het aantal 75-plussers op de SEH tussen 2014 en 2015 met 10 procent. Het AMC zag de groep 75-plussers sinds 2012 met ruim 15 procent stijgen. Het kleinere Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zag een stijging van het aantal 75-plussers op de SEH met 10 procent.

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond zag het totaal aantal patiënten op de SEH dit jaar dalen, maar het aantal 75-plussers nam met 6 procent toe. “We kunnen niet bewijzen dat het beleid van de overheid hier invloed op heeft”, zegt de Roermondse SEH-arts Martien Schellart. “Maar de toename is toch meer dan je op basis van de vergrijzing mag verwachten.”  Een kwart van de ondervraagde SEH’s wijst voor de toename naar het zorgbeleid van de regering. Doordat ouderen steeds langer thuis wonen, stijgt het risico op persoonlijke ongelukken.

Het beeld dat de SEH’s meer 75-plussers ontvangen is algemeen onder de 71 SEH’s van de 90, die de vragen van de NOS beantwoorden. De NOS vroeg de SEH’s of er in 2015 sprake is van een toename van het aantal oudere patiënten op de SEH ten opzichte van vorig jaar en de jaren daarvoor.  En zo ja, of het om een structurele toename gaat of om incidentele pieken. Ook is er gevraagd naar mogelijke oorzaken van een eventuele toename.

Prabath Nanayakkara die voorzitter is van de sectie acute geneeskunde van de Nederlandse Internisten Vereniging, onderschrijft het beeld dat steeds meet ouderen de SEH’s bezoeken. “Vroeger was de spoedeisende hulp een plek waar trauma’s behandeld werden. Tegenwoordig gaat het steeds meer lijken op een afdeling ouderengeneeskunde.”

Nico van Scheijndel

28 september 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.