Proud to be Senior

Een vijfde van de ouderen zou het liefst in een verzorgingshuis oude stijl wonen. Veiligheid en gezelligheid zijn hoofdredenen, maar de regelgeving werkt tegen.

 

Uit onderzoek naar twaalf experimenten in voormalige verzorgingshuizen blijkt onder ouderen een enorme behoefte aan wonen met zorg en gezelligheid. Uit het onderzoek dat werd gedaan door Platform31 in samenwerking met de brancheorganisaties van woningcorporaties Aedes en van zorgondernemers Actiz, blijkt dat een op de vijf ouderen wel voelt voor een verzorgingshuis oude stijl.

Die verzorgingshuizen oude stijl bestaan echter niet meer, omdat opname in een zorginstelling alleen nog maar kan vanaf zorgzwaarte 4 en dan ben je al erg ziek. Veel ouderen willen juist in de verzorgingshuizen wonen vanwege de veiligheid (de 24-uurs alarmknop) en de gezelligheid. De belangstellenden voor de verzorgingshuizen oude stijl blijken voornamelijk vrouwen met alleen AOW.

Om aan de vraag te kunnen voldoen ontwikkelen zorgondernemers nieuwe concepten in oude, leeg gekomen verzorgingshuizen. De bewoners moeten apart betalen voor de huur en het zorg- en dienstenpakket. Voor de huur is huurtoeslag mogelijk, het dienstenpakket mag niet te duur. Om de kosten te drukken zetten de zorgorganisaties veel vrijwilligers en mantelzorgers in en personeel met een flexibel dienstverband. In krimpgebieden zoals Zuid-Limburg blijkt het lastig werken met de nieuwe formule, maar in het Gooi is het zorgorganisatie Vivium wel gelukt.

Wil de nieuwe formule slagen, dan hoeft het leeg gekomen verzorgingshuis niet ingrijpend te worden verbouwd, moet het aantrekkelijk gelegen zijn en uit minimaal 70 appartementen bestaan.

Platform31 heeft eerder berekend dat het tekort aan plaatsen voor beschut wonen inmiddels 30.000 bedraagt. De onderzoekers adviseren de minister van Wonen Stef Blok om soepel om te gaan met deze nieuwe woonvorm voor ouderen. Nu gelden nog belemmerende regelingen rond huurtoeslag en gemeentelijke belastingen.

Nico van Scheijndel

18 augustus 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.