Proud to be Senior

Huis verzilveren is weer mogelijk

augustus 19th, 2015

Sinds kort is het weer mogelijk om de overwaarde van het eigen huis te verzilveren.  Vooralsnog alleen in Rotterdam, maar de rest van Nederland wacht.

 

Tot 2008 waren er meerdere spelers op de markt, die de woning van particuliere eigenaren kochten en hem terug verhuurde. De constructie staat wel bekend als sale lease back. Toen de financiële crisis in 2008 uitbrak en de waarde van woningen daalde, verdwenen al die aanbieders. Nu is er weer een speler opgestaan die deze constructie aanbiedt: het Zilver Wonen Fonds.

Het Zilver Wonen Fonds koopt woningen voor 80 procent van de marktwaarde en verhuurt ze terug tegen een marktconforme prijs. Tot nu toe is het alleen mogelijk in Rotterdam, maar het fonds is al bezig deze mogelijkheid in Amsterdam aan te bieden . Volgende maand komt daar Den Haag en vervolgens Utrecht bij. In 2016 wil het fonds landelijk opereren. Volgens het bedrijf komt niet iedere woningbezitter in aanmerking. De financiële zaakjes moeten op orde zijn en er mag geen torenhoge hypotheek op de woning rusten.

Ouderenbond ANBO juicht mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren toe, maar is ook kritisch. Ieder bedrijf dat een dergelijke mogelijkheid aanbiedt, wil er tenslotte ook aan verdienen.

Potentiele verkopers moeten zich vooral afvragen of ze financieel een goede koop doen. De marktconforme huur kan de ontvangen overwaarde snel doen slinken, zeker met de lage rente die spaarrekeningen momenteel bieden. Als dan na enige jaren de overwaarde aan huur is opgegaan, hoe betaal je dan de huur?

Nico van Scheijndel

19 augustus 2015

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.