Proud to be Senior

Bij de aangifte Inkomstenbelasting van 2014 is het voor het eerst mogelijk om als gehuwden toch een alleenstaanden korting te krijgen, maar met terugwerkende kracht ook tot 2010.

 

Gehuwden die niet samenwonen, zijn fiscaal partners van elkaar en kunnen daarom niet een de alleenstaandenkorting ontvangen. Woont echter de partner in een zorginstelling en staat hij of zij daar bij de gemeente ook ingeschreven, dan is het vanaf de aangifte over 2014 mogelijk om toch een alleenstaande ouderenkorting van € 429 te ontvangen. Door het aanvinken van de het recht op een alleenstaanden ouderenkorting kent het aangifteprogramma de korting toe en betalen beide echtelieden flink minder inkomstenbelasting.

Was er in de jaren voor 2014 ook al sprake van duurzaam gescheiden wonen, vraag dan over die jaren met een brief aan de belastingdienst een ambtshalve herziening van de gedane aangiften aan. Met de ambtshalve herziening is de teveel betaalde inkomstenbelasting over de jaren tot 2010 terug te vragen.

De wet voorziet al langer in de mogelijkheid en het Hof van Den Bosch heeft zelfs al in 2005 de mogelijkheid geopend om als duurzaam gescheiden wonende echtgenoten toch een alleenstaanden ouderenkorting te kunnen ontvangen. De mogelijkheid bleef echter vrijwel onbekend totdat de Unie KBO er recent aandacht voor vroeg.

Nico van Scheijndel

15 juni 2015

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.