Proud to be Senior

De ouderenorganisatie ANBO heeft de mogelijkheid om de overwaarde eigen woning te kunnen opnemen onderzocht en concludeert dat dit bijna niet mogelijk is.

 

Ouderenorganisatie ANBO heeft 8000 ouderen gevraagd of het hen lukt de overwaarde van de woning op te nemen. Dat blijkt vaak niet het geval, 23 procent van de ouderen die de overwaarde wel wil opnemen loopt tegen financieringsproblemen op. Zelfs al is er veel overwaarde in de woning aanwezig.

Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien ouderen die een woning bezitten overwaarde hebben. Drie op de tien van hen wil die overwaarde best opnemen. Daarvoor hebben de ouderen een of meerdere redenen, 68 procent wil dit om de woningaanpassingen te bekostigen, 35 procent om de portemonnee aan te vullen en 33 procent voor zorg. Maar opnemen van de overwaarde lukt hen vaak niet. Volgens de directeur van de ANBO Liane den Haan kijken banken teveel naar het inkomen, en is dat te laag dan houdt het op.

Dat het de ouderen niet lukt om de overwaarde op te nemen staat aanpassen van de woningen in de weg. De gemeenten zouden volgensĀ  de ANBO een actievere rol moeten spelen bij de woningaanpassingen. De ANBO laat het er niet bij zitten, zelf heeft ze onlangs het Hulpfonds woningaanpassingen opgericht, verder is ze in gesprek met de banken over financieringsproducten en met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

Nico van Scheijndel

1 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.