Proud to be Senior

Minder lang alimentatie

juni 19th, 2015

De duur van de alimentatie moet volgens drie fracties in de Tweede Kamer flink korter en soms zelfs helemaal vervallen.

 

De Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 hebben samen een initiatief wetsvoorstel ingediend, waarmee ze de duur van de alimentatie aanzienlijk willen verkorten. De huidige duur van de alimentatie van 12 jaar is volgens deze politieke partijen niet meer van deze tijd. Volgens het wetsvoorstel hoeft er alleen nog alimentatie betaald te worden door de partner met het hoogste inkomen, als een van de partners aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden tijdens het huwelijk. Dat kan bijvoorbeeld omdat een van de partners is gestopt met werken om de kinderen te verzorgen.

De alimentatie kan ook korter omdat volgens de indieners van het wetsvoorstel vrouwen al lang niet meer standaard stoppen als er kinderen komen. Daarnaast zijn vrouwen beter opgeleid dan vroeger, duren huwelijken korter en wordt de zorg meer gedeeld.

Volgens de nieuwe regels van het wetsvoorstel  hoeft er bij een huwelijk dat korter heeft geduurd dan drie jaar geen alimentatie meer betaald te worden. Wie na een huwelijk van tussen de drie en vijftien jaar gaat scheiden betaalt slechts de helft van het aantal huwelijkse jaren alimentatie, met een maximum van vijf jaar.  Wie langer is getrouwd dan 15 jaar betaalt 10 jaar en als de partner 10 jaar of minder vanaf de AOW zit, duurt de alimentatie tot de eerste AOW. Zijn er kinderen jonger dan 12 jaar en is de zorg niet evenwichtig verdeeld, dan kan de alimentatie langer duren.

De indieners van de wet hopen dat de nieuwe wet over een jaar van kracht zal zijn.

Nico van Scheijndel

19 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.