Proud to be Senior

Medicijncheck geweigerd

juni 30th, 2015

Ouderen zien de medicijncheck die verplicht is als je zeven soorten medicijnen of meer gebruikt niet zitten. Vooral de aanslag op het eigen risico speelt een rol.

 

Sinds begin van dit jaar zijn apothekers verplicht om bij mensen die zeven soorten medicijnen of meer gebruiken, het medicijngebruik te beoordelen. Die medicijncheck koste € 75 en gaat ten koste van het eigen risico van € 375 in 2015. Reden voor veel ouderen om de medicijncheck te weigeren. Ouderenorganisatie ANBO deed er onderzoek naar en concludeerde dat zes op de tien 65-plussers niet bereid is te betalen voor de controle, maar 72 procent geeft aan die controle wel te willen.

De apothekersorganisatie KNMP vindt het weigeren van het jaarlijks beoordelen van de gebruikte medicatie bij veelgebruikers levensgevaarlijk. Zo lopen patiënten onnodig lang rond met bijwerkingen en slikken ze veel te lang medicatie als die al overbodig is, met alle gevolgen van dien.

De meeste ouderen die veel medicijnen gebruiken halen uiteindelijk de maximale eigen bijdrage van € 375 wel in 2015, maar niet in de eerste maanden van het jaar. Wellicht de reden dat ouderen nu nog weglopen voor de kosten van de medicijncontrole. Hoe begrijpelijk ook, de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat er vanaf 1 juli op toezien dat apothekers de controle ook echt uitvoeren.

Nico van Scheijndel

30 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.