Proud to be Senior

De kostendelersnorm die ook voor AOW’ers met inwonende kinderen zou gaan gelden vanaf 1 juli 2016 is weer anderhalf jaar uitgesteld. Beter nog is afstel volgens Kamerlid Kerstens.

 

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de invoering van de kostendelersnorm voor ouderen met inwonende kinderen weer uitgesteld. Zou deze eerst gaan gelden vanaf 1 juli 2016, dat wordt nu 1 januari 2018. De kostendelersnorm die nu al geldt voor mensen met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, zou worden ingevoerd omdat twee mensen die op een adres wonen, de kosten kunnen delen en daarom minder geld van de overheid nodig hebben. De alleenstaande-AOW’er die met een kind samenwoont, zou met de kostendelersnorm slechts nog in aanmerking komen voor een gehuwden-AOW, € 350 bruto minder per maand dan de allenstaanden-AOW. De kostendelersnorm is daarom ook wel de mantelzorgboete genoemd. De kostendelersnorm frustreert eerder het samenwonen van ouders en kinderen die elkaar zorg willen bieden, dan dat het stimuleert. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau heeft die conclusie getrokken op basis van het onderzoek dat ze vorig jaar is gestart toen de kostendelersnorm voor AOW’ers in de Eerste Kamer dreigde te stranden.

Reden voor PvdA-kamerlid John Kerstens om het uitstel van de regeling toe te juichen, maar liever ziet hij de hele kostendelersnorm voor AOW’ers in het geheel niet ingevoerd. Het uitstel is voor hem dan ook eerder een mooie eerste stap naar afstel.

Nico van Scheijndel

19 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.