Proud to be Senior

Gisteren lekte de belastingplannen van het kabinet toch uit, vooral werkenden en gezinnen met kinderen gaan er op vooruit, ouderen worden vrijwel vergeten en zien het leven alleen maar duurder worden.

 

De belastingplannen van het kabinet zijn vooral interessant voor werkenden, die gaan er al snel € 800 op vooruit in 2016, maar ouderen zien alle belastingvoordeeltjes aan hun neus voorbij gaan. Volgens de uitgelekte plannen, zijn er twee onderdelen. Een vast dat de regering sowieso wil invoeren en een tweede waarover de oppositiepartijen met het kabinet kunnen onderhandelen.

In het eerste deel zitten allerlei maatregelen die voor werkenden, zoals een verhoging van de arbeidskorting op de te betalen belasting. Het verruimen van de derde belastingschijf met € 8000 euro zodat over meer inkomen minder belasting hoeft te worden betaald. En vervolgens het verlagen van het tarief in de belastingschijf van € 43.000 tot € 65.000 van 42 naar 40 procent. Gezinnen krijgen € 25 tot € 50 meer per maand.

Het tweede deel bevat maatregelen waarover de oppositiepartijen met het kabinet kunnen onderhandelen. Opvallend is de btw verhoging van 6 naar 21 procent, behalve voor levensmiddelen. Door die maatregelen worden restaurants, boeken, musea en bijvoorbeeld de kapper een stuk duurder. Een andere maatregel is het daadwerkelijke rendement op spaargeld te belasten in plaats van het fictieve 4 procent nu. Ook mogen de oppositiepartijen meepraten over meer belastingheffing door gemeenten.

Vrijwel alle belastingplannen zowel het eerste, als het tweede deel lijken vooral goed voor de werkenden en gezinnen. Ouderen, niet actieven komen in de plannen nauwelijks voor. Ouderen hebben geen baat bij een hogere arbeidskorting en de lagere belasting vanaf € 43.000 is alleen voordelig voor de kleine groep met een hoog pensioen. Ouderen zullen zoals het er nu naar uit ziet vooral nadeel ondervinden van de plannen, zeker wanneer de btw flink verhoogd wordt.

Nico van Scheijndel

18 juni 2015

 

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.