Proud to be Senior

De NPO gaat de omroepen vragen minder achtergrondgeluid te gebruiken, zodat ouderen en andere slechthorenden het gesproken woord beter kunnen verstaan.

 

Na een klacht over de verstaanbaarheid van het gesproken woord tijdens de koningsdagreportage op televisie kwam er bij dagblad het AD een stroom van vergelijkbare klachten op gang. Het Nederlandse Publiek Omroepbestel (NPO) erkent de problemen en gaat de omroepen vragen rekening te houden met de verstaanbaarheid van het gesproken woord door het achtergrondgeluid zachter te zetten of weg te laten. De klachten gaan vooral over journaals, actualiteitenprogramma’s en talkshows. Volgens Jan Slager van omroep Max is zijn omroep de enige in Hilversum die het fenomeen aanpakt. Bij Max is volgens Slagter het beleid: zodra er gesproken wordt, draaien we de muziek weg.

Volgens Klinisch fysicus en audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft 10 procent van de Nederlanders last van een verminderd gehoor. Daar zijn verschillende oorzaken voor, enerzijds door opgelopen gehoorschade, bijvoorbeeld door hard geluid of gewoon omdat het gehoor vanaf je 50ste afneemt. Anderzijds kan de oorzaak in de hersenen zelf liggen. Door het deel dat emoties en spanningen registreert, loopt de gehoorzenuw. Naarmate je ouder wordt, is dit minder flexibel en wordt het lastig onderscheid te maken tussen verschillende geluiden die gelijktijdig worden gehoord.

Het is niet de eerste keer dat de NPO op de achtergrondgeluiden wordt aangesproken. Eerder deden de ouderorganisatie ANBO en de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden dat al in 2012.

Nico van Scheijndel

13 mei 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.