Proud to be Senior

Veel gemeenten willen niet bijdragen aan woningaanpassingen waardoor zelfstandig wonen moeilijk wordt. Met een nieuw Hulpfonds woningaanpassingen wil ouderenorganisatie ANBO helpen.

 

Uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO in samenwerking met onderzoeksbureau Kien, bleek dat slechts 46 procent van de gemeenten geld beschikbaar stelden voor het aanpassen van woningen. Aanpassingen die zelfstandig blijven wonen mogelijk maken. Doordat de woning niet aangepast wordt resten de keuzen: aanmodderen of opname in een zorginstelling. Aangezien de meeste ouderen het liefst thuis willen blijven wonen springt de ANBO nu in de bres voor die ouderen waarbij aanpassingen nodig zijn, maar waar de gemeente ze niet wil betalen.

Met het noodfonds wil ze gemeenten laten zien dat een kleine bijdrage een groot verschil kan maken. Het hulpfonds woningaanpassingen wordt gevuld door bijdragen van de leden. Het fonds helpt met bedragen van maximaal € 1000 en helpt alleen als de gemeente of andere fondsen aantoonbaar niet wil bijdragen. Bovendien moet de aanvrager de kosten niet zelf kunnen dragen.

Dat niet alle gemeenten dezelfde criteria hanteren voor het wel of niet financieel steunen van woningaanpassingen komt doordat de wet (WMO) gemeenten veel beleidsvrijheid geeft. Volgens de ANBO ligt hier een kans voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten, maar die kans laten ze volgens de ANBO (nog) liggen.

Doneren kan op NL46ABNA0547903650 ten name van ANBO open, onder vermelding van ‘hulpfonds woningaanpassingen’ of via de site van de ANBO.

Nico van Scheijndel

4 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.