Proud to be Senior

Vaker ziek door mantelzorg

maart 31st, 2015

Mensen die naast hun werk mantelzorg voor een hulpbehoevende dierbare verlenen melden zich vaker ziek dan ze deden voor de aanvang van de mantelzorg.

 

Het geven van mantelzorg heeft ook invloed op de eigen gezondheid. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP)  dat onderzoek deed naar de relatie mantelzorg en ziekmelden nam het ziekteverzuim bij het geven van mantelzorg toe. Voor het geven van mantelzorg meldde 10 procent van de werknemers zich in een jaar twee weken ziek, erna was dat 18 procent.

Dat het ziekteverzuim toeneemt komt volgens SCP-onderzoeker Edith Josten door een combinatie van factoren. De zorg zelf is al zwaar, daar komen de combinatie met het eigen werk en minder vrije tijd bij.

Minder werken doen de mantelzorgers niet, alleen wanneer er meer dan 4 uur mantelzorg wordt verleend en de werkweek 28 uur of meer is leveren werknemers uren in. Dat past in het plaatje dat van de mantelzorger uit het SCP-onderzoek onder 3000 werkenden en niet-werkenden naar voren komt. De mantelzorgers zijn vooral vrouwen tussen de 45 en 65 jaar en werken gemiddeld minder dan 28 uur per week. De meeste werkenden verlenen overigens geen omvangrijke zorg: in 2012 hielp ongeveer de helft van de werkende mantelzorgers maximaal 2 uur per week. Een kwart zorgde 2-4 uur. Nog eens een kwart gaf intensieve zorg van meer dan 4 uur per week.

Het geven van mantelzorg neemt toe.  Was in 2004 nog 13 procent van de Nederlanders bezig met het bieden mantelzorg, in 2012 was dit al 18 procent. Het aantal mantelzorgers neemt toe doordat de groep ouderen groeit en doordat mensen langer thuis blijven wonen.

Nico van Scheijndel

31 maart 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.