Proud to be Senior

Door bij de inrichting van de publieke ruimte meer rekening te houden met de groeiende groep ouderen vergroot je de zelfredzaamheid van de oudere burgers.

 

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft onderzoek laten doen naar wat ouderen langer zelfredzaam houdt. In de meeste gevallen wordt dan aan zorg gedacht, maar de inrichting van de straten en pleinen blijkt net zo belangrijk. Uit onderzoek dat TNO en het Erasmus MC in opdracht van de RVZ, blijkt dat een aangename leefomgeving uitnodigt om naar buiten te gaan. Redzaamheid van ouderen heeft namelijk veel te maken met de mate waarin ouderen mobiel kunnen blijven, met voorzieningen dichtbij en met de sociale binding in de wijk, aldus het onderzoek. Dan gaat het bijvoorbeeld over de vaste looproutes van ouderen, die moeten veilig en aangenaam zijn, beschutting kunnen bieden en genoeg rustpunten hebben en plekken waar ze andere mensen ontmoeten.

Volgens projectleider Ingrid Doorten van de Raad moeten beleidsmakers vaker door de ogen van ouderen kijken. Met kleine ingrepen wordt de straat al een stuk aantrekkelijker voor ouderen. Ruime en vlakke trottoirs, bewegwijzering, looproutes aanpassen, bankjes neerzetten en bosschages uitdunnen helpen volgens de RVZ bij het mobiel blijven voor de ouder wordende burger die slechter ter been wordt.

Het onderzoek van de RVZ is gisteren aangeboden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Projectleider Doorten deed bij het aanbieden de suggestie dat de wethouder Zorg en Welzijn in gesprek moet met de wethouder Ruimtelijke Ordening om ouderen zo lang mogelijk mobiel en daarmee zelfredzaam te laten zijn.

Nico van Scheijndel

17 maart 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.