Proud to be Senior

Verpleeghuiszorg 2.0

februari 12th, 2015

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid presenteerde vandaag zijn verbeterplan voor de verpleeghuis zorg.  De wensen van bewoners moeten voorop staan, ActiZ vraagt zich af of dat lukt.

 

Na een storm van kritiek over de geleverde verzorgings- en verpleeghuiszorg en met een rol voor de vader van de staatssecretaris, kwam de staatsecretaris gisteren met een verbeter plan voor de intramurale zorg voor ouderen. De wensen van bewoners moeten vooropstaan in het plan. Niet alleen maar kijken naar de regels, maar vooral naar de wensen van bewoners en hun mantelzorgers. Bovendien heeft hij samen met het ministerie van Onderwijs plannen om mensen na hun opleiding makkelijker in de zorg aan het werk te laten komen.

Volgens de staatssecretaris verandert de zorg doordat ouderen langer thuis blijven wonen en als ze eenmaal opgenomen worden, meer zorg nodig hebben dan de huidige bewoners van de zorginstellingen. De zorginstellingen moeten met het verbeterplan kunnen inspelen op de nieuwe wensen en verwachtingen van steeds nieuwe generaties ouderen.

De brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ ziet veel positiefs in de plannen van de staatssecretaris, maar benadrukt dat de twintig concrete maatregelen die in het verbeterplan staan uiteindelijk geen oplossingen bieden voor de problemen die samenhangen met het ouder worden. Het plan lost niet op dat ouder worden met gebreken komt en de vraag: “Hoe gaan we om met de rafelranden van het leven”? Een maatschappelijke discussie moet volgens ActiZ antwoord gaan geven op die vraag.

Volgens ActiZ laten de 200 pilots die in het verbeterplan staan, zien dat het anders en beter kan in de zorg door de bewoner centraal te stellen. Een van de problemen van het verbeterplan van Van Rijn is dat de doelstellingen op korte termijn gerealiseerd moeten worden, maar dat pas komend voorjaar duidelijk is of er ook geld beschikbaar komt voor de plannen.

 

Nico van Scheijndel

12 februari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.