Proud to be Senior

Tweedeling in de zorg

februari 4th, 2015

De overstappers naar een andere zorgverzekering kozen dit jaar voor of de dure restitutieverzekering of juist voor de budgetverzekering.

 

Volgens een overzicht van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland was het verschil tussen de mensen die kozen voor de dure restitutieverzekering en de budgetpolis nog nooit zo groot. Bij de restitutieverzekering is de premie hoger, maar de keuze voor de behandelaar vrij. Bij de budgetpolissen is de keuze van behandelaars beperkter, maar de prijs van de verzekering goedkoper.

In het licht van de discussie in de Eerste Kamer blijken veel overstappers dit jaar voor de meest vrije polis gekozen te hebben. De vergelijkingssite Pricewise zegt dat een van de drie overstappers voor de restitutiepolis heeft gekozen. Ook andere vergelijkers zien een grote behoefte naar een zo vrij mogelijke artsenkeuze.

Naast de dure restitutiepolis kozen dit jaar ook veel mensen voor de goedkopere budgetpolissen, waarbij niet alle zorg vergoed wordt maar alleen die van de gecontracteerde behandelaars. Nu nog moeten de verzekeraars driekwart van de kosten van niet gecontracteerde behandelaars vergoeden. Het plan van minister Schippers, dat in eerste instantie strandde in de Eerste Kamer, wil dat er helemaal niet meer vergoed wordt als er geen contract is met een behandelaar.

De polis waarbij de premie het laagst is, maar het aantal behandelaars ook het beperktst, was slechts bij 28 procent van de verzekerden bekend. Niet zo gek, want het aantal verschillende polissen was nog nooit zo groot. Minister Schippers van Volksgezondheid laat nu onderzoeken of het aantal zorgpolissen niet té groot is.

 

Nico van Scheijndel

4 februari 2015

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.