Proud to be Senior

Het aantal levenstestamenten dat in Nederland is opgemaakt is bijna verdubbeld in 2014. Ouderen willen steeds vaker zelf de regie houden over hun leven, ook als ze het zelf niet meer kunnen.

 

Er worden steeds meer levenstestamenten gemaakt in Nederland. In 2013 nog 22.000 keer, in 2014 regelen al 43.000 mensen wat er moet gebeuren met hun geld, huis, of huisdier als ze er niet meer zelfstandig voor kunnen zorgen. Wat precies de oorzaak is van de toename is niet helemaal duidelijk, wel lijkt de wens om zelf over het eigen leven te kunnen blijven beschikken de belangrijkste oorzaak te zijn.

In een levenstestament leg je vast wie er over het geld kan beschikken, dus opnamen mag doen en rekeningen betalen als je het zelf niet meer kunt. Maar ook kun je vastleggen dat er geschonken mag worden om zo de eigen bijdrage zorg te verkleinen. Om misbruik te voorkomen kun je regelen dat een onafhankelijke derde de boekhouding moet controleren, een alternatief is dat de kinderen kunnen per toerbeurt de machtiging krijgen om de administratie te doen. Verder kan de volmachtigde aangifte van belasting doen, het huis verkopen of erfenissen aanvaarden.

Naast een financiƫle kant kun je met een levenstestament ook iemand benoemen die namens jou mag beslissen over wel of niet behandelen. Er moet dan wel een wel- of niet behandelverklaring, of euthanasieverklaring zijn. Ook kun je bepalen wat er met een huisdier moet gebeuren. Wanneer er zakelijke belangen zijn, wie namens de volmachtgever mag optreden als hij dat zelf niet meer kan.

Ouderenombudsman Jan Romme moedigt het gebruik van het levenstestament aan. Volgens hem is het heel belangrijk dat je vooraf dichttimmert wat er met je geld gebeurt als je nog leeft, maar het zelf niet meer kan regelen.

 

Nico van Scheijndel

5 februari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.