Proud to be Senior

Steeds meer levenstestamenten

januari 13th, 2015

Het levenstestament mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. In het laatste kwartaal van 2014 werden bijna 36 procent meer levenstestamenten geregistreerd.

 

In het vierde kwartaal van 2014 zijn ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 bijna 36 procent meer levenstestamenten geregistreerd volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Met een stijging van bijna 5000 levenstestamenten naar in totaal ruim 14.000, lijkt het levenstestament aan een opmars begonnen.

Dat het levenstestament steeds vaker wordt opgemaakt is niet zo vreemd. Met een dergelijk document behoudt je grip op je leven wanneer je dat door geestelijke of fysieke beperkingen zelf niet meer kan. Met een levenstestament wijs je een of meerdere personen aan die namens jou mogen handelen. Het levenstestament is eigenlijk een opgetuigde notariële volmacht. Met die volmacht kan de gevolmachtigde namens de volmachtgever financiële handelingen verrichten zoals bankzaken, belastingaangifte of een huis verkopen. Recentelijk is daar het doen van schenkingen ter voorkoming van de eigen bijdrage zorg uit vermogen bij gekomen.

Naast financiële zaken kan het levenstestament ook gebruikt worden voor het afgeven van een medische machtiging waarmee de gevolmachtigde kan beslissen over wel of niet behandelen. Het is wel zaak dat bij een medische volmacht de volmachtgever ook een wel/niet-behandelverklaring of/en een euthanasieverklaring opstelt. Verder kun je met een levenstestament vastleggen wie bij een eigen bedrijf of rechtspersoon mag optreden namens de volmachtgever. Tenslotte is het levenstestament te gebruiken om te bepalen wat er met de huisdieren moet gebeuren of met bezittingen wanneer een huis eerder moet worden ontruimd dan bij overlijden, bijvoorbeeld bij opname in een zorginstelling.

Volgens de KNB is een levenstestament een goed instrument om de regie over het eigen leven te houden én een goede waarborg tegen financiële mishandeling mits de vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen aan een toezichthouder.

 

Nico van Scheijndel

13 januari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.