Proud to be Senior

Het NIBUD waarschuwt voor teveel optimisme als u het eerste loonstrookje in 2015 ontvangt. Door allerlei maatregelen daalt uw koopkracht toch.

 

Ontvangt u deze week uw eerste loonstrookje in 2015 en is het netto loon hoger dan in december, juich dan niet te snel. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt namelijk voor teveel optimisme. Het netto loon mag dan misschien hoger uitvallen dan dat van december 2014, het venijn zit in de staart. Door inflatie, veranderingen in de toeslagen en de hogere zorgpremie daalt de koopkracht van wat u netto aan inkomen ontvangt.

Er zijn ook groepen die én het inkomen zien dalen én door de eerder genoemde maatregelen ook nog eens hogere kosten hebben. Dat zijn vooral bijstandsgerechtigden, gepensioneerden en stellen waarbij een van de partners werkt. Ouderen hebben vooral last van de pensioenen die weer niet geïndexeerd zijn.

Huishoudens met zorgkosten krijgen het ook extra zwaar, omdat zij meer zelf moeten betalen en de korting op het eigen risico zorgverzekering is afgeschaft. Het NIBUD roept gemeenten op om snel duidelijkheid te verschaffen over de vergoedingen, omdat huishoudens anders de grip op hun financiën kwijt raken.

 

Nico van Scheijndel

22 januari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.