Proud to be Senior

Huren stijgen fors

januari 23rd, 2015

De huur van een woning aan een nieuwe huurder is in twee jaar tijd met gemiddeld 22,6 procent gestegen, ofwel 100 tot 200 euro meer voor dezelfde woning.

 

Volgens de Woonbond dreigt een tekort aan betaalbare woningen te ontstaan, omdat woningcorporaties de huur van een beschikbare woning fors verhogen. In twee jaar tijd is de huur van een beschikbare woning met gemiddeld 22,6 procent gestegen. De huur voor de nieuwe bewoner stijgt zo met € 100 tot € 200 per maand voor precies dezelfde woning. De huren stijgen zelfs zo sterk dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor de woningvoorraad betaalbare huurwoningen nog meer af neemt.

De huurverhoging wordt volgens de directeur van de Woonbond Ronald Paping door de woningcorporaties nauwelijks gebruikt voor onderhoud. In 2013 steeg het vermogen van de corporaties met 12,8 miljard euro naar 45,3 miljard euro volgens Paping. Geld dat als het aan hem ligt beter gebruikt kan worden voor onderhoud en om mee te investeren in nieuwbouw van betaalbare woningen.

Tegelijkertijd met dit slechte nieuws blijkt uit een enquête die de Woonbond onder de verhuurders heeft verspreid, dat 80 procent niet van plan is om de huren te verhogen om de verhuurdersheffing te betalen. In 2014 was dat nog 66 procent. Ook is de helft van de verhuurders die de enquête ingevuld heeft niet van plan de maximale ruimte van de huurverhoging te gaan gebruiken, in 2014 was dat nog maar 18 procent.

De maximale basishuurverhoging is in 2015 2,5 maar die kan oplopen tot 5 procent voor de hoogste inkomens.

 

Nico van Scheijndel

23 januari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.