Proud to be Senior

De koopkrachtondersteuning die AOW’ers nu nog krijgen bovenop hun AOW wordt vanaf 1 januari aanstaande afhankelijk van de woonduur in Nederland.

 

Voor een volledige AOW moet je 50 jaar in Nederland hebben gewoond tussen je 15de en de eerste AOW. De Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (KOB) van nu € 28,14 wordt vanaf volgend jaar ook afhankelijk van hoe lang je in Nederland hebt gewoond. Ontvang je een volledige AOW, dan veranderd er niets, heb je geen volledige AOW-opbouw, dan is ook de koopkrachtondersteuning lager.

Voor de 90 procent AOW’ers die altijd in Nederland hebben gewoond en een volledige AOW ontvangen veranderd er niets. AOW’ers die later in Nederland zijn komen wonen of eerder naar het buitenland zijn verhuisd kunnen zo een lagere tegemoetkoming krijgen.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met deze nieuwe maatregel. De SP is echter faliekant tegen en spreekt van discriminatie, want het zijn juist de allochtonen die er mee te maken krijgen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken ziet die discriminatie niet en wijst er op dat iedereen die uiteindelijk minder AOW en pensioen ontvangt dan het minimumloon een aanvulling krijgt.

Deze aanvulling is de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) en is een bijstandsuitkering die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitkeert. Om in aanmerking te komen voor een AIO moet je aan de criteria van de bijstand voldoen. Naast het lage inkomen, mag je daarom niet teveel vermogen hebben en moet je in Nederland woonachtig zijn.

 

Nico van Scheijndel

5 december 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.