Proud to be Senior

In 2013 kregen 23.000 65-plussers te maken met geweld, ofwel 1 procent van alle 65-plussers. In 2008/2009 was dat nog de helft. De daders blijken bovendien vaak buurtgenoten.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg in 2013 1 procent van alle 65-plussers in Nederland te maken met een of andere vorm geweld, zoals mishandeling of bedreiging. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008/2009. Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder kreeg 2,5 procent te maken met geweld. Het percentage ouderen dat met geweld te maken heeft  is daarmee lager dan het gemiddelde, maar het neemt wel toe. Mannen kregen volgens het CBS vaker met geweld te maken dan vrouwen en hoe jonger de 65-plussers hoe vaker de confrontatie met geweld.

Het slachtoffer kende voor 40 procent de daders. Die komen vaak uit dezelfde buurt als het slachtoffer (66 procent), veel minder vaak is de dader een familielid. Een op de tien daders is de partner, ex-partner of een familielid.

Volgens Hoogleraar Gabriël van den Brink is de toename van geweld toe te schrijven aan de mondiger, assertievere burger en het verdwijnen van de traditionele gezagsverhoudingen. De kans dat iemand in zijn eigenwaarde gekrenkt wordt neemt toe, met blijkbaar geweld als gevolg. De Unie KBO wil om het geweld te stoppen samen met de overheid inzetten op meer betrokkenheid in de samenleving; in omzien naar elkaar.

 

Nico van Scheijndel

26 november 2014

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.