Uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO blijkt dat veel ouderen zich een gelovig mens voelen, hoewel de kijk op geloof voor 80 procent wel veranderd is tijdens hun leven.
Ouderenorganisatie Unie KBO heeft onderzocht hoe 65-plussers denken over geloof en welke rol geloof in het leven speelt. Uit dit onderzoek blijkt dat acht van de tien 65-plussers tijdens hun leven hun mening over geloof hebben veranderd. Toch beschouwt 63 procent van de 65-plussers zich nog als een gelovig mens en beïnvloed het geloof bij 80 procent van de respondenten nog het dagelijks leven.
Van de gelovige ouderen gaat ruim de helft nog eenmaal per maand of vaker naar de kerk. Van de gelovige ouderen gelooft 11 procent dat bidden daadwerkelijk het genezingsproces kan beïnvloeden en steekt 68 procent nog wel eens een kaarsje op voor iemand of voor de goede afloop van een zaak.
De ouderen die meededen aan het onderzoek geven vooral aan dankbaar te zijn. “Na een leven van moeten, werken en zorgen, is er nu de vrijheid en ruimte om te genieten”, aldus Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO. Het Pluk-de-dag-type heeft de meeste aanhangers (29 procent). Ook is het type Zelfstandigheid, die er alles aan doet om niet afhankelijk te worden met 22 procent populair. Verder is er de groep die Reflexie belangrijk vindt bij het ouder worden (14 procent), ondergaat 14 procent het leven zoals het komt en wil 11 procent het leven zinvol houden door zich in te zetten voor anderen.
Nico van Scheijndel
3 november 2014