Proud to be Senior

Volgens de Netwerk notarissen is de extra verhoogde vrijstelling van € 100.000 ook in 2015 en 2016 nog geldig voor de verbouwing van een kluswoning. Minister Blok van Wonen vindt van niet.

 

De Netwerk notarissen zeggen een maas in de wet te hebben gevonden waardoor de schenkingsvrijstelling van maximaal € 100.000 ook in 2015 en 2016 geldig is. De vrijstelling zou nog gelden voor woningen die verbouwd moeten worden. Voor de kosten van die verbouwing zou nog de vrijstelling van schenkbelasting gelden in 2015 en 2016, ook als de woning niet in 2014 is gekocht.

Minister Blok van Wonen zegt echter dat dit niet juist is en ziet de genoemde maas niet. De vrijstelling zou alleen gelden wanneer over de woning in 2014 inkomstenbelasting is betaald. De Netwerk notarissen zijn niet overtuigd: “Minister Blok geeft geen enkele onderbouwing. Hij hanteert een soort redenering van ‘het kan niet, omdat het niet kan”, zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. “De minister zegt dat ook kluswoningen dit jaar moeten worden aangeschaft, maar wij kunnen dat nergens terugvinden in de wet.”

Volgens Van der Geld hebben er zich al enige tientallen geïnteresseerden gemeld. Mocht echter de minister gelijk krijgen dan is over de schenking die wel in 2014 moet zijn gedaan alsnog schenkbelasting verschuldigd, in het ergste geval zelfs ruim € 29.000. Die schenkbelasting is te voorkomen door de schenking herroepelijk te doen. Krijgt de minister gelijk herroep dan de schenking. Alleen over de schenking ontvangen rente is dan een daadwerkelijke schenking geworden, maar met de huidige lage rente op spaarrekeningen zal dat geen bezwaar zijn.

 

Nico van Scheijndel

20 oktober 2014

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.