Proud to be Senior

Een kwart van alle ouderen zegt niet terug te kunnen vallen op een sociaal netwerk als hulp bij het zelfstandig wonen nodig is.

 

Uit onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO onder 11.000 leden en niet-leden blijkt dat  een kwart van alle ouderen niet kan terugvallen op een sociaal netwerk. Slechts 20 procent geeft aan een beroep te kunnen doen op buren of vrienden als hulp bij het zelfstandig wonen nodig is.

De overheid vindt langer thuis kunnen en blijven wonen belangrijk. Sinds Prinsjesdag van vorig jaar weten we dat het kabinet een participatiemaatschappij voorstaat. Maar een dergelijke participatiemaatschappij stamp je niet een twee drie uit de grond. Ouderen moeten zich bewust zijn en worden van het feit dat zij later een beroep moeten gaan doen op familie, vrienden en buren als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Ouderen moeten nu al investeren in en dergelijk netwerk.

De ANBO maakt zich vooral zorgen over de laag opgeleiden, deze groep geeft vaker aan niet te weten op wie zij kunnen terugvallen. Hoger opgeleiden weten daarentegen wel vaak de weg in zorgland en hun netwerk te vinden.

Om problemen te voorkomen wil de ANBO dat in de zorgprofielen die nu worden gemaakt ook het wel of niet hebben van een sociaal netwerk wordt opgenomen. Daardoor kan ook iemand zonder sociaal netwerk de garantie krijgen van recht op zorg, de garantie op een plek in een zorginstelling.

 

Nico van Scheijndel

9 september 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.