Proud to be Senior

Bij de helft van de twintig meest voorgeschreven medicijnen bij ouderen is er een verhoogd risico op vallen.  Een en ander blijkt uit een groot Zweeds onderzoek.

 

Dat ouderen vaker vallen hoeft niet perse met hun leeftijd te maken te hebben, maar kan even

goed het gevolg zijn van de medicijnen die ze gebruiken. Uit een Zweeds onderzoek onder 65.000 ouderen blijkt dat de helft van de twintig meest voorgeschreven medicijnen dat risico hebben.  Uit het onderzoek blijkt dat alle medicijnen die op het centraal zenuwstelsel werken dit risico in zich hebben, maar vooral bij de zwaardere pijnstillers en bij antidepressiva. Ook bij maagpompremmers, calcium en vitamine B12 en sommige zwakkere pijnstillers werd het verband gevonden. Medicijnen voor hart- en bloedvaten bleken veilig te zijn.

Natuurlijk kunnen ook nog andere factoren een rol pelen, factoren zoals de algemene ouderdom, ziekte of de evenwichtsproblemen die bij ouderdom horen. Helemaal uitsluiten kun je die factoren niet. Maar wel concluderen de onderzoekers dat artsen die medicijnen voorschrijven aan ouderen zich steeds moeten afvragen of de voordelen van medicijn opwegen tegen de nadelen.

 

Nico van Scheijndel

18 augustus 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.