Proud to be Senior

Ouderen hebben als ze zorg nodig hebben nu de keuze tussen thuis blijven wonen met thuiszorg of een opname in een zorginstelling. Er is echter een derde, tussenvorm mogelijk.

 

Door een optimale mix van gezonde en zorgbehoeftige ouderen in wooncomplexen voor ouderen na te streven is de kans op spontane zorg groot. Waarmee er een tussenoplossing is tussen thuiszorg en het traditionele verzorgingshuis. Dat is volgens onderzoeker en promovendus aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Dort Spierings, de derde weg. Een derde weg die ook goed past in de door het kabinet voorgestane participatiesamenleving. Door niet meer dan 25 procent zorgbehoeftige ouderen in een wooncomplex voor ouderen te hebben, ontstaat volgens Spierings spontaan informele zorg. Bij de huidige verhouding van 50 procent wel en 50 procent geen zorg komt die informele zorg niet goed tot stand. Bij een optimale mix helpen de vitale ouderen de minder vitale ouderen en ontstaan sociale contacten.

Spierings deed verder onderzoek naar de optimale grootte van een zorginstelling en kwam tot de conclusie dat niet iedereen in de nu populaire kleinschalige instellingen wil wonen. Juist de grotere anoniemere complexen kunnen op belangstelling rekenen. De anonimiteit wordt door een grote groep ouderen op prijs gesteld, de keuze aan sociale contacten is groter, ze vinden er eerder een maatje.

 

Nico van Scheijndel

6 augustus 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.