Proud to be Senior

De zorgpremie zal in 2015 flink hoger uitpakken dan de premie die we nu iedere maand betalen. De richtlijn die uit het begrotingsoverleg is gelekt laat een premie stijging zien van € 114 per jaar.

 

De premie voor de nominale- of basisverzekering zal volgend jaar flink stijgen. De richtlijn die het kabinet aanhoudt voor volgend jaar stijgt met € 114 naar € 1215 per jaar, € 9,50 extra per maand. De zorgverzekeraars mogen best minder premie in rekening brengen dan de richtlijn, maar niet meer. Dat de premie ‘slechts’ met € 114 per jaar stijgt komt omdat de stijging gemaximeerd is. Eerder speculeerden werkgever en werknemers al over een stijging van zelfs € 200 per jaar, dat lijkt nu mee te vallen.

Dat de premie stijgt heeft twee redenen. De eerste is dat volgend jaar meer zorgtaken binnen het basispakket vallen. Onder andere de wijkverpleging wordt volgend jaar uit de basisverzekering betaald. Een tweede reden is dat werkgevers in het verleden teveel aan de zorgverzekering hebben meebetaald. Dat trekt de minister nu recht waardoor werknemers meer zorgpremie zelf gaan betalen.

Naast de verhoging van de zorgpremie gaat volgend jaar ook het eigen risico weer een beetje omhoog, van € 360 per jaar nu, naar € 405 in 2015.

Samen met de lagere zorgtoeslag die al eerder bekend werd zullen de kosten voor de zorg volgend jaar flink toenemen.

 

Nico van Scheijndel

27 augustus 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.