Proud to be Senior

In 2013 waren er bij het Steunpunt Huiselijk Geweld 1700 meldingen van ouderenmishandeling. Een stijging van 66 procent ten opzichte van 2012 en zelfs dit is nog maar het topje van de ijsberg.

 

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling bij het Steunpunt Huiselijk Geweld neemt ieder jaar toe, in 2013 met 66 procent ten opzichte van 2012. Volgens Nancy Berkepeis van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling is dit aantal nog maar het topje van de ijsberg. Berkepeis vermoedt dat er jaarlijks 200.000 ouderen het slachtoffer zijn van mishandeling.

Bij ouderenmishandeling kun je denken aan fysiek geweld, maar psychische mishandeling komt met 69 procent het meeste voor. Ook komt financiƫle misbruik voor en soms zelfs een combinatie van deze drie. Driekwart van de slachtoffers is vrouw en twee of de vijf slachtoffers woont alleen.

De daders zijn voor meer dan de helft het kind of kleinkind van het slachtoffer, een derde van de daders is de partner of ex-partner. De daders handelen vaak uit frustratie omdat ze de zorg voor hun (groot)ouders niet aankunnen, maar soms is er ook sprake van wraak voor gebeurtenissen uit het verleden.

Het Nationaal Ouderenfonds verwacht dat met de bezuinigingen op de zorg en het grotere beroep op de kring rondom een zorgvrager het aantal mishandelingen toe zal nemen. Juist daarom is het volgens het fonds van belang dat ouderenmishandeling op de agenda komt en het taboe daarop bij de slachtoffers zelf, hun omgeving en de hulpverleners doorbroken wordt.

 

Nico van Scheijndel

11 juni 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.