Proud to be Senior

Gisteren is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de wet die ervoor zorgt dat een inwonende persoon met AOW een korting krijgt van € 340 bruto per maand, de mantelzorgboete, wel komt er een onderzoek naar de effecten.

 

Gisteren behandelde de Eerste Kamer de Participatiewet, die een aanscherping van de bijstandsregels inhoudt en onder meer regelt dat in een huishouden met meerdere inkomens de uitkering verlaagd wordt omdat met z’n tweeën wonen goedkoper is dan alleen. Na aanvankelijke kritiek is de wet toch aangenomen. Door de nieuwe wet gaat ook de alleenstaande-AOW met € 340 bruto per maand naar beneden wanneer moeder intrekt bij een kind als ze zorg nodig heeft. Deze zogenaamde mantelzorgboete blijft bestaan.

Wel is de invoering van de nieuwe wet met een jaar uitgesteld naar 1 juli 2016 en gaat de staatssecretaris onderzoek doen naar de effecten van de mantelzorgboete. Volgens de staatssecretaris mogen alle partijen meepraten over de uitkomst van het onderzoek. De senator van de ChristenUnie die aanvankelijk tegen was, maar toch zijn goedkeuring aan de nieuwe wet gaf hoopt ondertussen dat het uitstel (en het onderzoek) tot afstel leidt.

Voorlopig heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken met het aannemen van de Participatiewet een bezuiniging van twee miljard euro veilig gesteld.

 

Nico van Scheijndel

25 juni 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.