Proud to be Senior

AOW’ers die een Latrelatie hebben hoeven de inspecteurs van de Sociale Verzekeringsbank niet langer te vrezen. Heeft ieder van hen een eigen (huur)woning dan zijn en blijven ze voor de AOW alleenstaanden.

 

Gisteren is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de nieuwe regels voor samenwonen en AOW die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft opgesteld. Door de nieuwe regels hoeven twee AOW’ers die een latrelatie hebben niet meer te vrezen voor vermeende fraude, boetes en terugbetaling van teveel ontvangen AOW. De nieuwe regels zijn vrij helder. Beide partners moeten kunnen aantonen dat ze beiden een eigen (huur)woning hebben waarvoor ze zelf de kosten dragen en waarvoor ze het normale gebruik van gas, water en licht hebben. Kunnen ze dat, dan zijn ze voor de Sociale Verzekeringsbank alleenstaanden en ontvangen ondanks de latrelatie gewoon een alleenstaanden-AOW.

Met de goedkeuring van de nieuwe regels is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Eindelijk weten mensen met een latrelatie of twee AOW’ers die samen dagelijks de maaltijd samen gebruiken of die elkaar regelmatig bezoeken voor een kopje koffie en een praatje waar ze aan toe zijn. Helemaal probleemloos is het echter niet geworden. Staat er nog iemand op het adres in geschreven (minderjarige kinderen uitgesloten) of is de woning in vruchtgebruik, dan gelden de nieuwe regels niet. Ook wonen in een recreatiewoning geldt niet als een zelfstandige woning.

Echtparen of samenwoners die denken nu apart te moeten gaan wonen om zo tweemaal een alleenstaanden-AOW te kunnen ontvangen, samen € 670 bruto per maand meer, die komen van een koude kermis thuis. Deze personen mogen nog steeds een bezoekje van de inspecteur verwachten die onderzoekt of zij zich wel aan de nieuwe regels hebben gehouden.

 

Nico van Scheijndel

19 juni 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.