Proud to be Senior

De extra verhoogde vrijstelling van schenkbelasting van € 100.000 blijkt massaal gebruikt te worden. De Netwerknotarissen verwachten dat aan het eind van dit jaar vijf miljard euro is geschonken.

 

Op basis van een onderzoek onder tien notariskantoren en enkele aannames verwachten de netwerknotarissen dat aan het eind van 2014 vijf miljard euro is geschonken. De schenkingen zijn vrij van schenkbelasting als de schenking van maximaal € 100.000 tot 1 januari 2015 bedoeld is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, of voor het aflossen van de (rest)schuld eigen woning.

De notarissen komen tot hun schatting van vijf miljard en 90.000 schenkingen op basis van wat ze tot nu toe gezien en gedaan hebben, bovendien verwachtten zij een eindspurt tegen het einde van het jaar. Negen van de tien giften worden door ouders aan kinderen gedaan en gemiddeld wordt nu € 60.000 geschonken. Bij vier op de vijf wordt de schenking gebruikt om de hypotheek mee af te lossen.

Toen staatssecretaris Weekers van Financiën de regeling vorig jaar per 1 oktober liet ingaan was de schatting dat er maximaal 20.000 keer gebruik zou worden gemaakt van de vrijstelling van maximaal € 100.000. Dat blijkt in de praktijk niet zo, eind februari had de belastingdienst al 34.000 schenkingen geregistreerd. Erg druk maakt de belastingdienst zich er niet om, ze vindt het zelfs positief. De schenkingen zouden de woningmarkt stimuleren, en helpen bij woningschulden die hoger zijn dan waarde van de woning en dat is goed voor de burger. Bovendien denkt ze het verlies aan schenkbelasting nog wel te compenseren omdat de schenkbelasting anders later als erfbelasting binnen zou komen, er nu extra overdrachtsbelasting binnenkomt en ze meer btw ontvangen door extra aankopen of de nota’s van aannemers die met de woningen aan de slag gaan.

 

Nico van Scheijndel

5 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.