Proud to be Senior

Volgens onderzoeksorganisatie NIVEL zal een kwart van de ouderen niet zelf de regie kunnen voeren over de benodigde zorg. Het kabinet gaat daar met de nieuwe wet langdurige zorg wel vanuit. NIVEL doet aanbevelingen.

 

Het kabinet wil dat we vanaf volgend jaar meer de eigen regie voeren over de zorg die we nodig hebben. Voor drie kwart van alle ouderen zal dat geen probleem zijn. Maar een kwart van de ouderen dreigt buiten de boot te vallen omdat ze daartoe niet in staat is. Volgens het onderzoek dat NIVEL heeft uitgevoerd regelt bijna de helft (46 procent) zelf zijn zaken en zal geen moeite hebben met de hervormingen. Ongeveer een kwart (28 procent) denkt zelfredzaam te zijn, maar wil wel ondersteuning als dat nodig is. De anderen (26 procent) hebben het gevoel weinig regie over het eigen leven te hebben en verwachtten niet dat ze het op eigen kracht zullen redden.

Dat het kabinet sterk inzet op eigen regie, op eigen kracht, komt door een viertal aannames: Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, ouderen kunnen en willen meer zelf betalen voor de ondersteuning en zorg, mantelzorg en vrijwilligers kunnen professionele zorg grotendeels vervangen en ouderen kunnen met technologische ondersteuning langer zelfstandig wonen.

NIVEL heeft echter oog voor de nuance en stelt dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om op vrienden en familie terug te vallen, dat de woonomstandigheden sterk verschillen net als de financiële positie van ouderen.  Ze doet daarom een aantal aanbevelingen aan het kabinet: Houd rekening met diversiteit tussen ouderen, zorg voor passende ondersteuning, breng de ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben in beeld, zorg voor een passend woningaanbod, faciliteer en ondersteun mantelzorgers en vrijwilligers en investeer in technologie die de zorg kan ondersteunen.

 

Nico van Scheijndel

9 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.