Proud to be Senior

Exit mantelzorgboete?

mei 29th, 2014

De mantelzorgboete, de korting op de AOW als hulpbehoevende ouders bij hun kinderen in gaan wonen, komt er voorlopig niet. Het kabinet zet de plannen een jaar in de koelkast.

 

De invoering van de kostendelersnorm per 1 januari 2015 kwam het kabinet op veel kritiek te staan. Vooral het korten van de AOW als een ouder vanwege zorgbehoefte bij een kind in gaat wonen: de mantelzorgboete. Deze boete kost de AOW’er  € 340 bruto per maand.

Het kabinet redeneerde dat met meerdere inkomens de kosten van een huishouden per persoon  goedkoper worden waardoor een korting op een uitkering redelijk is, ook voor AOW’ers. Deze kostendelersnorm en de mantelzorgboete, die het als geuzennaam kreeg, maakte veel los bij de mantelzorgers, de AOW’ers en hun belangenbehartigers. Ouderenorganisatie ANBO deed een warm pleidooi om voor AOW’ers een uitzondering te maken. Kortom de kostendelersnorm moest van tafel.

Helemaal van tafel is de kostendelersnorm nog niet, maar gisteren heeft het kabinet wel besloten om nog een jaartje te wachten met de invoering. In het extra jaar gaat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, samen met het Sociaal Cultureel Planbureau en de gemeenten onderzoeken hoe de mantelzorg moet worden vormgegeven.

Voorlopig dus nog geen kostendelersnorm en geen mantelzorgboete. Als het aan de politiek ligt en dan vooral bij de oppositie, kan de kostendelersnorm niet snel genoeg helemaal verdwijnen. Hoewel de kostendelersnorm al door de Tweede Kamer was goedgekeurd bleek aangenomen worden in de Eerste Kamer onzeker, vooral door kritisch geluiden van de ChristenUnie en de VVD.

 

Nico van Scheijndel

29 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.