Proud to be Senior

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid blijft in het zorgakkoord een opname in een verzorgingshuis mogelijk ook als dat eerder is dan de bedoeling was. Vrije artsenkeuze is nog een gesprekspunt.

 

En toen was er een zorgakkoord. In het zorgakkoord wordt er minder bezuinigd op de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke handicap en ouderen. De gemeente blijven vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de langdurige zorg en de participatiemaatschappij staat in het zorgakkoord nog fier overeind. De hulp van familie, vrienden, buren en bekenden blijft de primaire hulpbron, professionele ondersteuning alleen wanneer het niet anders kan.

De afspraken in het zorgakkoord  maken dat verstandelijk gehandicapten alsnog ene plaats in een instelling kunnen krijgen. Daarvoor is in 2015 5 miljoen beschikbaar, maar dat bedrag loopt op tot 70 miljoen euro in 2019. Ouderen kunnen toch een plaatsje krijgen in een verzorgingshuis ook al zouden ze misschien nog thuis kunnen wonen. Voor ondersteuning met begeleiding, huishoudelijke hulp en het verlichten van de mantelzorger komt volgens het akkoord ook extra geld beschikbaar. Dat bedrag wordt wel steeds minder: van 195 miljoen euro in 2015 tot 30 miljoen euro in 2019.

Het meest heikele punt is de vrije artsenkeuze. Over dit punt is nog geen instemming tussen de coalitie en de drie oppositiepartijen (D66, ChristenUnie en SGP). Voorlopig is er afgesproken dat er een goede balans moet komen tussen keuzevrijheid en het terugbrengen van de zorgkosten. Helemaal nieuw zal dat voor veel zorgvragers niet zijn. Bestel je nu bijvoorbeeld ziekenvervoer bij de verkeerde vervoerder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft dan mag je zelf (een deel) betalen. Die kant kan het met de artsenkeuze ook op gaan. Misschien wel de eigen huisarts blijven kiezen, maar voor een operatie heeft uw zorgverzekeraar de keuze voor u gemaakt, tenzij u zelf wilt betalen.

Een eerste aanzet voor die ontwikkeling is dit jaar al gezet. Vanaf dit jaar hebt u de keuze tussen de naturaverzekering (de zorgverzekeraar bepaalt waar u heen mag voor behandeling) of de restitutieverzekering waarbij de zorgverzekering uw kosten betaalt ongeacht de zorgverlener. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich verder doorzet.

 

Nico van Scheijndel

18 april 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.